Ebben az évben az idén végzett Molnár Veronika Sára és a második évfolyamát kezdő Sipos Áron kapta megosztva az általunk 6 éve alapított Égerházi Imre ösztöndíjat a debreceni Dóczy Gedeon Református Gimnáziumban. Az egykori kezdeményezésben már csak a művész két fia, Péter és Attila vesz részt biztosítva az ösztöndíjhoz a szerény anyagi forrást, amellyel az előző esztendőben legjobb képzőművészeti teljesítményt nyújtó diáko(ka)t segítik fejlődésében.

Debrecen, 2010. szeptember 3.
Égerházi Péter

Sipos Áron magáról:

A Debreceni Református Kollégium Általános Iskolájában kezdtem agyagozni Fazekas Erzsébetnél. Később Kustár Gábor rajzszakkörébe is jártam.
Az agyagozás mindig tetszett nekem, szerettem volna kipróbálni. A formátlan anyagból létrehozni valamit nagyon izgalmas nekem. Sokféle dolgot készítettünk: a marokedénytől eljutottunk a Kilenclyukú Híd megformálásáig. Tetszik, hogy sokféle dolgot el tudok készíteni: rózsát, pulikutyát, hajkefét.
A rajzszakkörben az fogott meg a leginkább, hogy nemcsak rajzoltunk és festettünk, hanem nagyon sok technikát kipróbálhattunk: linómetszést, gipsz- és fafaragást, gipszmaszk készítést. Égettünk falapba képet, avokádómagból kulcstartót faragtunk, rézlapba domborművet véstünk. Ezek az aprólékos munkák nagyon érdekelnek engem, nem esik nehezemre órákon át egyvalamit készíteni. Örülök, ha valami szépet, különlegeset tudok létrehozni.
A Dóczyban Buka Lászlóhoz járok rajzszakkörbe. Igazából ott kezdtem megkedvelni a rajzolást, de itt is foglalkozunk más technikával. Például egy faházat kezdtem áprilisban készíteni és szinte egész nyáron foglalkoztam vele. Ebben is az tetszik, hogy aprólékos, finom munkával valósághű dolgokat tudok megalkotni.
Otthon is szoktam mindenfélét készíteni: szappanból figurákat, napraforgóhéjból katamaránt, modell hajótestet… Rajzolni otthon nem szoktam – esetleg befejezek valamit, amire szakkörön nem jutott idő.

Néhány eddigi eredményem:

  • 2008. 10. 22. - A Református Iskolák Országos Tanulmányi Versenyén rajzból I. helyezés
  • 2009. – VIII. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat II. helyezés
  • 2009. – Kálvin jubileum országos pályázat II. helyezés
  • 2010. – Megyei Képzőművészeti Verseny II. helyezés
  • Hanganyagok:

    A díjátadó hanganyaga - MP3, 11,2 Mb
    Égerházi Péter interjú 1 - MP3, 8,2 Mb
    Égerházi Péter interjú 2 - MP3, 5,3 Mb

     

     


    Molnár Veronika Sára munkája

    Molnár Veronika Sára munkája

    Molnár Veronika Sára munkája
     

     

    Vissza